Frilansjournalist boende i Sverige, det är jag det! Skriver om det som roar, förfasar och lockar mig. Om det som jag älskar och det som jag tycker mindre om. Om saker jag hört, läst, sett eller bara kommit att fundera på. Om personer och händelser som har gjort avtryck på mig, på gott och ont. Om det som var då, nu och det som kanske komma skall.
Leta i den här bloggen
fredag 4 juni 2010
Oljekatastrofens offer
Oljekatastrofen i Mexikanska golfen är den värsta i USA:s historia. Hittills har 174 miljoner liter olja läckt ut i havet!! Tusentals djur, bland annat flera fridlysta arter, har drabbats hårt.
(Foto: Expressen.se)
Läs mer här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var helt klart bra för världen att det skedde nära amerikas kuster, och då främst att oljan når florida där det även bor rika vita. I de andra staterna i krogarna bor bara svarta så då reageras det inte så mkt.
SvaraRaderaBristande oljeledningar är vanligt i Afrika där utsläpp av samma kaliber är vanligt förekommande men det ignoreras totalt i europa och usa. Iom detta som sker nu i gulfen kanske tekniken utvecklas eller att kostnaderna för utvinning ökar. Jag tror att olyckan vad väldigt välkommen för jorden i långa loppet.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/30/oil-spills-nigeria-niger-delta-shell
SvaraRaderaHåller helt med dig om att rapporteringen blir klart mycket större vid en katastrof i exempelvis USA jämfört med Nigeria, delvis på grund av ett snabbare och mer intensivare medieflöde därifrån och ut i världen.
SvaraRaderaDetta gör att många andra katastrofer, som exempelvis den i Nigeria, hamnar i skymundan, ja nästan glöms bort. Lidandet tar dock ingen hänsyn till var på jorden du bor eller vilken djur- eller naturart du tillhör. Lidande kan inte mätas eller jämföras.
Vi lever alla på planeten Jorden. Vi måste börja ta ansvar - för oss själva, våra medmänniskor samt inte minst för vår fantastiska planet.
I det här sammanhanget uppstår inte ansvar utan att den vita mannen drabbas. Nu verkar det mer och mer som att globala regleringar uppstår efter katastrofen i gulfen. Därav måste vi i det perspektivet dra slutsatsen att katastrofen var välkommen. Liknande katastrofer, men större i omfattning, sker med jämna mellanrum i afrika.
SvaraRadera