Leta i den här bloggen

måndag 15 april 2013

Missfall - den stora lilla sorgen

Jag hoppas att min text kan fungera som stöd och tröst till andra i samma situation som oss. 

Jag och min sambo sitter på Gynakuten på Danderyds sjukhus när jag skriver detta. Vi är här för skrapning (detta fruktansvärda ord!) Jag är nämligen gravid i vecka 12, eller ja, kroppen tror att jag fortfarande är gravid. Jag vet tyvärr att så inte är fallet. Jag har fått missfall, ett så kallat missed abortion. Det innebär att kroppen inte stöter ut missfallet direkt, så i flera veckor kan man gå och tro att man fortfarande är gravid eftersom kroppen beter sig så, man har alla gravidsymptom.

Vårt barn dog redan i vecka åtta, för övrigt samma vecka som vi var hos gynekologen och fick veta att barnets hjärta slog. Om det var samma dag eller dagen därpå som vårt barns hjärta slog sitt sista slag, det vet jag inte, och det kommer jag aldrig få veta. Det enda jag vet är att vårt barn levde, och nu inte lever längre. Hallå, det kallas inte barn så tidigt i graviditeten kanske vissa tyckare suckar nu. Tack jag vet. Enligt medicinska termer heter det embryo fram till tionde veckan, men för mig var och förblir det mitt barn som jag bär i magen. Mitt änglabarn, som i dag alltså ska skrapas ut, bort från mig och ner i en sophink någonstans. För liten för att begrava, men tillräckligt stor för att sörja. Tillräckligt stor för att få sin mammas och pappas hjärtan att värka av sorg och saknad.

Jag har varit här på Gynakuten förut. Första gången var i juni 2011. Då var jag gravid i vecka 12 men hade fått blödningar. Gynekologen konstaterade att barnet i min mage hade dött redan i vecka 6-7. Det var då jag först hörde talas om missed abortion. Varför barnet hade dött kunde ingen svara på. Troligtvis en kromosomfel sa man. Jag fick en tid för skrapning drygt en vecka senare. Jag blödde hela tiden. Det gjorde ont i hela kroppen, av sorg. Det tog tre månader innan min mens kom tillbaka och vi kunde försöka bli med barn igen. Och vi försökte och månaderna gick. Vi bunkrade upp med ägglossningsstickor och graviditetstest. Hopp. Hopplöshet. Hopp. Hopplöshet. Efter ett år sökte vi hjälp. Vi fick lämna blodprov. Det gjordes flera ultraljud på mig och min sambo fick lämna spermaprov. Resultaten visade att vi båda var friska. Men ändå blev vi inte gravida.

Lösningen blev IVF. Nya undersökningar tog vid. Ultraljud. Blodprov. Hormonsprutor som jag stack i magen varje kväll i tio dagar.
I november förra året var det så äntligen dags för vårt första IVF-försök, och jag blev gravid. Vi var överlyckliga, men ville samtidigt inte hoppas för mycket. Orkade inte hoppas för mycket. Och så, i vecka 6-7 kom den, blödningen vi fruktade så. Vårt andra missfall konstaterades. Den här gången tog kroppen själv hand om allt. Jag blödde några dagar och sedan tomheten, men också kämparglöden. Vi gav inte upp. I februari i år gjorde vi vårt andra IVF-försök. Och jag blev gravid igen. Lycka! Och osäkerhet. Rädsla. Vill inte, orkar inte förlora vårt barn en gång till. Det är vår tur nu. Snälla! Men det var inte vår tur den här gången heller. I dag skrapas vårt tredje änglabarn ut. Jag tröstar mig med att de är tillsammans nu, änglabarnen. Och kanske har de hittat en änglamamma och en änglapappa som tar hand om dem. Jag vet inte, men jag hoppas det. För hoppet har jag kvar.

Om en knappt en månad påbörjar vi en utredning för att se om det går att hitta någon förklaring till missfallen. För kromosomfel är en tänkbar orsak, men sannolikheten att detta skulle inträffa tre gånger i rad är inte stor. Fram till utredningsstart ska jag andas in och andas ut. Hämta energi från familj, vänner, djur och natur. Jag ska ta hand om kropp och själ. Jag ska tillåta mig själv att bara vara, här och nu. Jag ska försöka se framåt. Jag ska vara stark. Jag ska skratta och njuta av livet. Men jag ska också tillåta mig själv att sörja och att gråta över våra barn, som var men inte fick bli.   

7 kommentarer:

 1. <3. Styrka och kramis från mig (Maria)

  SvaraRadera
 2. Vad starkt av dig att skriva om det här, ni är starka och ni har er kärlek. Önskar jag kunde skriva något som underlättar, men det är omöjligt. Jag finns här för er... <3 många kramar!

  SvaraRadera
 3. Tack fina ni för omtanken, det värmer! Kramisar

  SvaraRadera
 4. Känner tyvärr igen mig. 2011 Januari föddes vår första son i vecka 20, han for direkt till himlen. Försökte igen och i April vart det missfall. Vart gravid igen och den 19 Februari i vecka 30+0 föddes vår andra son och ÖVERLEVDE! Jag känner som du, vissa får verkligen lämpa sig genom livet.

  Vill bara att du ska veta att jag förstår hur du känner och vet jur jäkla svårt det är. Man bara VILL men så blir det bara fel. Alla ger en olika råd, slappna av, tänk inte på det, lev livet nu medans du kan... I've heard it all!

  Stora styrkekramar!

  SvaraRadera
 5. Usch, stackars er! Lider med er och förstår exakt hur ni känner. Jag gick igenom en Missed abortion i oktober 2001 ( v.20 i graviditeten). Av olika anledningar och miss av sjukvården slutade det hela med att minibebis ramlade ur mig på en toalett på Södersjukhuset. Panik! Några månader senare gravid igen, missfall i v.11. 1,5 år senare födde jag min dotter. Äntligen. Men tiden runt missfallen är fastetsade i mitt minne och jag glömmer aldrig. Jag önskar er all lycka och hoppas ni får er efterlängtade bebis! Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Sara, känner igen mig i din historia... Fick en son 2007 men att få syskon gick inte. Har fått sex missfall efter min son, utredningen visar kromosomfel. Nu är jag gravid i vecka 26, vi fick hjälp att hitta ett friskt embryo att sätta tillbaka. Varje dag är en kamp och jag hoppas vi får vårt efterlängtade syskon. Ge inte upp och glöm inte bort varann i all sorg, lycka till!
  E.

  SvaraRadera
 7. Svar till er
  Mamma till Mason: Åh, så smärtsamt. Men också, vilken glädje när ni väl fick träffa er son, känna hans doft och höra hans andetag. Jo, alla råd man får är inte alltid de man vill höra, såsom "slappna av". Som om man inte försökt det och som om det har hjälpt. Dessutom är det inte det lättaste att slappna av på beställning, allra minst när man befinner sig i en väldigt stressad situation. Kram och njut av din son.
  Anonym: Nej, vad hemskt - på en toalett. Jag ryser. Men också till dig - underbart att du äntligen fick träffa din dotter. Livet! Kram
  E: Sex missfall, vilken pärs. Så den här graviditeten är genom IVF då? Hålla tummar och tår. Kram

  SvaraRadera