Leta i den här bloggen

måndag 28 september 2009

En brokig skara rånare

Vad har en 34-årig svensk marknadschef, en 28-årig kampsportare med iranskt ursprung och ett antal jugoslaviska före detta soldater gemensamt? Jo, de är alla misstänkta för inblandning i det spektakulära rånet i Västberga förra veckan. Marknadschefen flög enligt polisen helikoptern. Han är en av de drygt 550 personer i landet som har helikoptercertifikat och dessutom är han medlem i den flygklubb ifrån vilken helikoptern stals. Jag undrar hur han tänkte här. Kanske hoppades han att polisen inte skulle leta på så nära håll eftersom ingen kan tänkas vara så klantig att man stjäl en helikopter från en klubb där ens namn finns i medlemsregistret. Men tji fick marknadschefen.

Vad kampsportaren hade för uppgift i rånet är oklart. Kanske skulle han rikta några hotfulla slag och sparkar mot utomstående om de kom för nära. Kanske var han gruppens spindelman på plats för att göra de svåraste hoppen och tricken, för vigast i den här skaran måste ju han med största säkerhet vara.

Så har vi då x antal före detta soldater, formade av krig och vana vid vapen och hårda närstrider. Perfekta egenskaper när man ska råna exempelvis en värdedepå.

En minst sagt brokig skara, och man kan inte annat än undra hur de alla kommit i kontakt med varandra. På en chattsida? På krogen? Genom gemensamma vänner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar