Leta i den här bloggen

söndag 28 februari 2010

Mordet på Olof Palme...

I dag är det 24 år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. Jag var sex år när det hände. Vi var uppe i fjällen och skulle åka hem, då vi tidigt på morgonen satte på teven och fick veta vad som hade hänt. Det var ofattbart för alla, inte minst för en sexårig nyfiken liten flicka.

Så här i efterhand har pappa berättat att jag under den åtta timmar långa bilresan hem inte pratade om något annat än mordet på den där Olof. Vem var han? Varför dog han? Vem hade dödat honom? Vad hände med hans fru? Vilken film hade de sett på bion den kvällen? Hur gamla var hans barn? Vad gjorde de nu? Pappa svarade att han inte visste. Först lugnt, sedan alltmer irriterat.

Men jag gav inte upp. Varför dog han? Vem dödade honom? Den sista frågan ställer sig ju många fortfarande i dag, 24 år senare. Palmegruppen som utreder mordet är fortfarande aktiv och får varje dag in tips på tänkbara mördare. Det är nämligen många som har svårt att tro att det var Christer Pettersson som höll i pistolen den där februarikvällen då Sverige gick från tryggt folkhem till ett land där ingen gick säker, allra minst statsministern.


Olof Palme.

2 kommentarer:

  1. Helt galet vad fort tiden går, 24 år sedan!

    SvaraRadera
  2. det är ju inte klockt vad tiden har gott fort sedan olof palme sköts

    SvaraRadera