Leta i den här bloggen

tisdag 24 april 2012

Tillräckligt frisk eller tillräckligt sjuk?

Under extrema omständigheter och starka påtryckningar kan vi människor göra alla tänkbara grymheter mot varandra, det finns det otaliga bevis på. Den snällaste kan förvandlas till den grymmaste om trycket blir för alltför starkt. I krig syns detta tydligt. Det blir som en masspsykos. I kampen för överlevnad kan vi förråda vår egen bror eller syster för att rädda vårt eget skinn. Vår granne som tidigare var en god vän blir nu en fiende. Döda eller dödas. Och nej, det gäller inte alla. Det finns de som vågar och orkar stå upp mot grymheterna, som offrar sitt eget liv hellre än att offra någon annans. Och dessa människor har vi att tacka för mycket. Men det gäller ändå många.





Det är lätt för alla oss som följer rättegången mot Anders Behirng Breivik att leka amatörpsykolger. Man försöker förstå, inte hans handlingar för de går inte att förstå, men människan bakom dessa handlingar. För det är en människa som sitter där och detaljerat berättar om hur han jagade och sköt ihjäl ungdomar som bad för sina liv. Anders Behring Breivik är av kött och blod även om han ofta omskrivs som ett monster utan några som helst känslor. 


Själv tror jag att det finns mer bakom den hårda fasaden än "bara" en extrem politisk övertygelse.
I Anders Behring Breiviks fall tror jag att de extrema omständigheterna och de starka påtryckningarna finns inom honom själv. Han lever i en fantasivärld där inget av det han berättar om - Knights Templar oct möten med terrorister och extremister - kan styrkas. Trots enorma efterforskningar finns det inga bevis på att den Knights Templar-grupp som Breivik säger sig tillhöra existerar och de terrorister, nationalister och tempelriddare som Breivik påstår sig ha träffat finns det inga namn på, alternativt säger sig aldrig ha hört talas om honom tidigare. Han har beställt falska ordensmärken och medaljer på internet och hans 1 500 sidor långa manifest speglar en väldigt splittrad person.


När Anders Behring Breivik var fyra år låg han en månad på barnspyk och redan då ansåg läkarna att det fanns stor risk för framtida psykisk ohälsa om han inte togs från sin hemmiljö. Läkarnas råd följdes dock inte. Året innan han mördade 77 människor satt han i sitt pojkrum hemma hos sin mamma och spelade krigsspel på datorn 16 timmar om dygnet (all sin vakna tid i ett år!) Hans mamma i sin tur vittnar om hur hennes son personlighetsförändrades - han började gå med munskydd hemma, blev aggressiv mot henne för att i nästa stund vara inåtvänd och svår att få kontakt med.

Så min uppfattning som amatörpsykolog är att Anders Behring Breivik inte är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse, utan är tillräckligt sjuk för att dömas till vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar