Leta i den här bloggen

fredag 21 januari 2011

Gårdagen med hundcoachen

Gårdagens träning med Duffy the dog gick bra. Vi hade hundcoachen Johan Andersson på besök och han visade oss nya trick för att få våra promenader att bli något lugnare. Det funkar liksom inte att en hund som inte kan se en hund på femtio meters håll utan att börja hoppa och skälla så högt att våra grannländer höjer sin beredskap till max. Dagen till ära hade Johan med sig en blomspruta. Lite vatten menade han skulle få Duffy att sänka garden. Och faktum är att det funkade över förväntan, i alla fall när Johan tog kommandot. För oss krävs det lite övning men vi fick henne i alla fall att klättra ner några steg på stresstegen.

Jag vill dock förtydliga att blomspruta inte ska användas utan experthjälp. Det gäller att man sprutar vid exakt rätt tillfälle, annars kan man förvirra hunden och därmed förvärra situationen. Och det handlar inte om att dränka hunden i vatten. Snarare ska man använda sprutan så lite som möjligt, det ska räcka att bara visa den. Men som sagt, inget man ska göra på egen hand utan kontakta en hundexpert för att få hjälp. Det kanske inte ens är så att du behöver ta till vattenspruta eller så finns det bättre metoder som passar just din vovve och hans eller hennes problem.

Tillägg 28 september 2011:
Jag och Petrus slutade att använda blomsprutan eftersom det enligt oss inte funkade på Duffy. Hon är, eller i alla fall var då, en osäker hund och att skrämma henne kände vi inte var rätt väg att gå. Nu kör vi istället mycket på belöning och uppmuntran när hon gör rätt. Träningen går två steg framåt och ett tillbaka, så sammanfattningsvis går det framåt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar