Leta i den här bloggen

måndag 16 november 2009

Ingen väljer att må dåligt...

Träffade två goda vänner och vi kom bland annat att prata om människans skörhet, om känslor och tankar som vi bär på, vissa mer och starkare än andra och som vi inte alltid kan styra över. Alla är vi förmögna att känna saker inom oss, men när somliga kan släppa det och gå vidare så stannar andra kvar och fastnar i tankegångar som de inte kan ta sig ur på egen hand. Det handlar inte om att ”rycka upp sig” eller ”försöka se det positivt” för om det vore så enkelt så skulle människor göra det, ingen väljer att gå omkring och må dåligt. Nej, det är inget val man gör.

Jag såg på tv-programmet Efter Tio som gästades av Roy Sällström, pappa till skådespelaren Johanna Sällström som tog sitt liv för två års sedan. Utåt sett såg hon ut att ha allt - vacker, talangfull och framgångsrik. Hon efterlämnade en fyraårig dotter som man som utomstående kan tycka borde ha fått henne att vilja stanna kvar i den här världen, men vilka demoner som rör sig i en människas inre vet vi ingenting om. Om livet är plågsamt kan döden te sig som den enda vägen till frid.

Och listan kan göras lång med människor som varit rika på materiella ting men som varit mentalt utblottade - Kurt Cobain, Marylin Monroe, Britney Spears, Mikael Ljungberg och Micke Dubois – för att nämna några. Pengar kan inte bota en trasig själ. Ta hand om dig själv och människorna runt omkring dig. Prata, lyssna, se och trösta. Våga be om hjälp och vänd dig inte bort när någon behöver din axel att luta sig mot. ”Älska mig som mest när jag förtjänar det som minst, för det är då jag behöver det bäst."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar